MỚI CẬP NHẬT

Đề thi thử lớp 10 môn tiếng Anh các năm gần nhất kèm đáp án

Các đề thi thử lớp 10 môn tiếng Anh hay và có đáp án chi tiết. Tổng hợp đề thi thử lớp lớp môn tiếng Anh tại Hồ Chí Minh, Hà Nội.

Dưới đây là các đề thi thử lớp 10 môn tiếng Anh có đáp án chi tiết nhất năm 2024. Chúng tôi đã tổng hợp các danh sách các đề thi tham khảo cực bám sát cấu trúc. Sau đây cùng học tiếng Anh nhanh tham khảo và luyện tập ngay bộ đề thi thử lớp 10 tiếng Anh dưới đây nhé.

Các đề thi thử lớp 10 môn tiếng Anh Hồ Chí Minh

Danh sách các đề thi thử lớp 10 bộ môn tiếng Anh tại TP.HCM

Được biết đến là một trong những thành phố phát triển, các bộ đề thi thử lớp 10 môn tiếng Anh do vậy thường được nhiều tỉnh thành lấy làm “sườn” tham khảo. Dưới đây hãy cùng chúng tôi khám phá các bộ đề thi thử lớp 10 tiếng Anh để cùng ôn luyện ngay nhé!

Đề thi thử lớp 10 môn tiếng Anh Hồ Chí Minh - Đề số 1

I. Choose the word / phrase (A, B, C or D) that best fits the space in each sentence. (2,5 pts)

  1. Which word has the underlined part pronounced differently from that of the others?
  2. mentioned
  3. consisted
  4. described
  5. studied

2. Which word has the underlined part pronounced differently from that of the others?

  1. village
  2. lighting
  3. litter
  4. river

3. Which word has a different stress pattern from that of the others?

  1. refresh
  2. intend
  3. excite
  4. eager

4. Which word has a different stress pattern from that of the others?

  1. happening
  2. responses
  3. benefit
  4. prisoner

5. Student: Innovation in technology are very important

Teacher: Sure. They can both save money _____conserve the Earth’s resources.

  1. as
  2. and
  3. but
  4. or

6. Harry: When do the Vietnamese celebrate their Independence Day?

Lan: They celebrate it______________ September 2nd.

  1. in
  2. at
  3. on
  4. of

7. David: Which natural_________usually occurs in the United States?

Nancy: Tornados quite often strike the nation.

  1. pollution
  2. disaster
  3. extinction
  4. hurricane

8. Thomas: What is the weather like in Ho Chi Minh City in summer?

Tai Nguyen: It’s often hot. The temperatures are normally___________29 độ C and 38 độ C.

  1. from
  2. at
  3. between
  4. into

9. Mike: We’re looking for a talented artist for the music program next month.

Sarah. My friend Anna,______sings folk songs very well, may be suitable.

  1. who
  2. whom
  3. which
  4. whose

10. Mark: What do you think about your Chemistry teacher?

Helen: He’s great. He always_________his students to do their best.

  1. encourages
  2. sends
  3. lets
  4. makes

11. Dad: How’s Kevin at his new school?

Mom: He has no difficulty making friends and _________ on pretty well.

  1. get
  2. got
  3. was getting
  4. is getting

12. Long: How do artists get ideas for their works?

Khoa: Dreams might be their source of_________.

  1. convenience
  2. advantage
  3. inspiration
  4. entertainment

13. David:_____________

Daisy: Still a little worried about it now, to be honest.

  1. good luck in the exam
  2. Have a nice weekend!
  3. Until then, bye bye!
  4. I’ll be there!

14. Emma: I’m sorry. I was stuck in a traffic jam. Mark:_____________-

  1. That’s good idea.
  2. Yes, you’re right.
  3. I can’t agree with you more.
  4. That’s OK. We’ve just started.

II. Look at the sign or the notice. Choose the best answer (A,B,C or D) for question 15 and 16 (0.5pt).

15. What does the sign say?

  1. You can’t use water for free here.
  2. You can’t touch the faucet in use.
  3. Don’t turn off the water tap.
  4. Don’t leave the water tap on after use.

16. What does the notice tell us about?

  1. Candidates will design their future in 300 words.
  2. Candidates will talk about their city in the future in 5 hours.
  3. Candidates will create their future city within 300 minutes.
  4. Candidates will write about their future city within 300 words.

III) Choose the word (A, B, C or D) that best fits the blank space in the following passage.

Good evening. Welcome to our Fun Science Program. This week we have received a lot of questions about life on the moon. We have talked to some experts and these are what we have (17) _______ out. There is no water or air on the moon. It is all silent (18)____________ there is no air. Of course there will be no music, no sounds. There are no rivers and no lakes. At night it is very cold. The (19)____goes down to 151 C below zero. But during the day it rises to 100 C above zero.

There are great round holes on the moon. They are called craters. There are more than 30.000 of them. There are also high mountains. The (20)________mountains on the moon are about 26.000 feet or 8.000 meters.

And here is something very interesting for you (21)_______ on the moon you weigh one sixth of what you weigh on the earth. If you weigh 50 kilos, the moon will weigh only a little more than 8 kilos. You will be able to jump very high, (22)________ higher than any high jump Olympic champions. You can take very long steps as well. And… Maybe you won’t sleep very well because one day on the moon lasts two weeks. So, is there life on the moon? I’ll leave the question for you to answer yourselves in the group discussion.

IV Read the following passage. Decide if the statements are True or False, and choose correct answers (A, B, C or D) (1.5 pt)

Of all the holidays, I think the best is Mother’s Day. It is very special to a rather big family like mine. I realize how much Mother has done for years, and all the wonderful things she has done for her children. So this year Father, my two sisters and I, the only boy in the family, decided to make Mother’s Day a special occasion for our Mother. Father took a holiday from his office; my sisters and I came home from school after lunch. We planned to make it a day just like Christmas. We decorated the house with colorful flowers, candles and a small greeting over the fireplace. Mother usually did so at Christmas by herself. My sisters dressed themselves in their best. Father wore the new tie that Mother had bought for him on his birthday. I was so excited with the idea that I was the person who bought Mother a new silk hat from the money Father had secretly given to me before. We wanted to give Mother a big surprise. We hired a motor car which would take us all for a beautiful drive into the country nearby. Mother rarely had a treat like that. She is busy cooking and cleaning almost all the time. And of course, the country would be so lovely, the driving over miles of greenery in the country would be specially exciting to Mother. Mother deserved them all.

23. This is a family with five members.

24. The children stayed at home from school all day to celebrate Mother’s Day

25. The children always helped their Mother to decorate the house for Christmas.

26. The boy in the family was responsible for buying Mother a silk hat as a gift.

27. The passage is about____________

  1. how the family prepared a Mother’s Day.
  2. what holiday is the best for the family
  3. how exciting a drive to the country was
  4. when people celebrate Mother’s Day

28. The Mother in the story___________

  1. took a holiday from the office
  2. was dressed in her best on Mother’s Day
  3. is very often busy with housework
  4. enjoys driving her children to the country.

V. Use the correct form of the word given in each sentence.

29. AI like ChatGPT is believed to be________ in the search of information (benefit)

30. Minh Thu, the youngest_________, won the special prize for “Promising Voice” (contest)

31. The earthquake in Turkey destroyed several villages and many people bacame_______(home)

32. ___________all buildings in Sweden have been heated by solar energy.

33. In________, we really need to do something about our neighborhood (conclude)

34. I spent some time________because I just didn’t know which website was useful for me (surf)

VI. Rearrange the groups of words in a correct order to make complete sentences (0.5 pt)

35. Nuclear power/ to our environment/ but also dangerous/ is not only expensive/.//

-> Nuclear power

36. The host band/ a mashup of their hit songs/ started off the concert/ by pressing/.//

-> The host band

VII. Rewrite each of the following sentences in another way so that it means almost the same as the sentence printed before.

37. Change the way you learn vocabulary, and you can improve your English.

-> If you_____________

38. “Why don’t we collect those empty bottles for recycling?” said Robert.

-> Robert suggested that those_______________

39. Because Tom is very lazy, he can’t get good marks at school.

-> Tom is very lazy,___________

40. Michael loves to play football after school

-> Michael is fond____________

Đáp án

Đề thi thử lớp 10 môn tiếng Anh Hồ Chí Minh - Đề số 2:

Tự ôn tập tại nhà hiệu quả với bộ đề thi thử lớp 10 môn tiếng Anh năm 2024

I. Choose the word / phrase (A, B, C or D) that best fits the space in each sentence. (2,5 pts)

1. Are you ____ teaching on Saturday mornings this term?

A. enjoy

B. likely

C. busy

D. expected

2. I hope ____ to know this beautiful city better.

A. to have

B. to get

C. to need

D. to appear

3. Jeff complete;y ignored what I said and ____ on eating.

A. put

B. tried

C. went

D. depended

4. The ones about ____ I have been worried these days are the students of mine.

A. that

B. whom

C. whose

D. which

5. I suggest that we should ____ people from catching fish by using electricity.

A. let

B. relate

C. prohibit

D. encourage

6. Mr. Loc, who teaches Maths here, speaks very ____ English.

A. best

B. good

C. well

D. fluently

7. Watching TV all day is a bad habit ____ we get no exercise and eat unhealthy snacks.

A. but

B. though

C. because

D. therefore

8. A recycled plastic bottle saves enough ____ to run a 60-watt light bulb for 6 hours.

A. energy

B. money

C. electron

D. life

9. _Hai Anh: “____” _Minh Phuong: “Why not?”

A. You should cook the meal now

B. How about cooking the meal now?

C. Have you cooked the meal?

D. We’d better be cooking the meal.

10. _Sue: “Thank you very much for your donation.” _Peter: “____”

A. Yes, do it now

B. Sure, I’ll do it

C. Not a chance

D. It’s my pleasure

II. Look at the signs. Choose the best answer (A, B, C or D) for each sign. (0,5 pt)

11. What does the sign say?

A. You can drive as fast as you can.

B. Beware of careless drivers.

C. Slippery road is ahead.

D. You cannot drive a car on this road.

12. what does the sign say?

A. Littering is permitted here.

B. We must not use recylce bins.

C. We must put waste paper into the bin.

D. Dust bins can be found everywhere.

III. Read the following pasage. Decide if the statements from 13 to 16 are True or False, and choose correct answers (A, B, C or D) for the questions 17 and 18. (1.5 pt)

We can develop alternative sources of energy, and unless we try we’ll never succeed. Instead of using fossil fuels we should be concentrating on more economical uses of electricity, because electricity be produced fromany sources of energy. If we didn’t waste so much energy, our resources would last forever. We can save more energy by conservation than we caan produce for the same money. Unless we do search on solar energy, wind power, tidal power, hydroelectric plants … our fossil fuels will run out and we’ll freeze or starve from the sun, the waves, and the winds last forever. We won’t really survive unless we aren’t working on cleaner and safer sources of energy.

13. Fossil fuels are renewable sources of energy.

14. Electricity can be produced from the sea.

15. The energy form the sun, the waves and the winds will never be used up.

16. We really need to worry about cleaner and safer sources of energy.

17. What is the passage mainly about?

A. We are facing huge lack of energy

B. Electricity is the main energy we use

C. Alternative sources of energy must be developed

D. It is impossible to have safer sources of energy

18. Which source of energy cannot last forever?

A. coal

B. wind

C. water

D. waves

IV. Choose the word (A, B, C or D) that best fits the blank space in the following passage. (1,5 pts)

Two British policemen were (19) ___ to investigate a flying saucer on March 31, 1989, the day before April Fool’s Day. When the policmen arrived at a field in Surrey, they saw a small figure wearing a silver space (20) ___ walking out of a spacecraft. Immediately the police ean off in the opposite direction. Reports revealed that the alien was in fact a small person, and the flying saucer was a hot air balloon that had been specially built to look (21) ___ a UFO by Richard Branson, the 36-year-old chairman of Virgin Records.

Branson had planned to (22) ___ the balloon in London’sHyde Park on April 1. However, a wind change had brought him down in a Survey field. The police received a lot of phone calls from terrified motorists as the balloon driffted over the motorway. One lady was so (23) ___ by the incident that se was crying as she was (24) ___ the UFO to a radio station.

V. Use the correct form of the word given in each sentence. (1.5 pts)

25. Have you read the ____ of our school closing ceremony? (announce)

26. In the 18th century jean coth was made ____ from cotton. (complete)

27. The next stage I the development of television is ____ TV. (active)

28. Some ____ have raised people’s awareness of rhinos’ protection. (conservation)

29. Sweden has a(n) ____ solar energy program. (advance)

30. We all enjoy listening to his ____ stories. (humor)

VI. Rerrange the groups of words in a correct order to make complete sentences. (0.5 pt)

31. that family members / a celebration / Tet is so important / try to come back home / living apart /./

32. and developing nations / the rivers and seas / for polluting / Both developed / are responsible /./

VII. Rewrite each ò the following sentences in another way so that it means almost the same as the sentence printed before it. (2.0 pts)

33. We are eager to make a trip to the countryside thí July.

→ We are looking ___________________________________

34. It’s two months since we last saw a movie.

→ We haven’t ______________________________________

35. Minh does not speak English as well as Lan.

→ Minh wishes he ___________________________________

36. Stop using the computer after 10 P.M.

→ You must shut ____________________________________

Đáp án

1.C ; 2.B; 3.C; 4.B; 5.C; 6.B; 7.C; 8. A;

9. B; 10.D; 11C; 12C; 13F; 14T; 15T; 16T;

17C; 18A; 19B; 20A; 21A; 22B; 23C; 24D

25. announcement;

26. completely;

27. interactive;

28. conservationists;

29. advanced;

30. humorous

31. Tet is so important a celebration that family members living apart try to come back home.

32. Both developed and developing nations are responsible for polluting the rivers and seas.

33. We are looking forward to making a trip to the countryside this July

34. We haven’t seen a movie for two months

35. Minh wishes he could speak English as well as Lan

36. You must shut down the computer after 10 P.M.

Đề thi thử lớp 10 môn tiếng Anh Hồ Chí Minh - Đề số 3

I. Choose the word (A, B, C or D) whose underlined part is pronounced differently from the others.

1. A. hurt B. further C. sure D. burn

2. A. noticed B. booked C. stopped D. provided

II. Choose the word (A, B, C or D)whose main stress is placed differently from the others in each group.

3. A. apple B. butter C. mother D. advance

4. A. protection B. referee C. dictation D. increasing

III. Choose the word / phrase (A, B, C or D) that best fits the space in each sentence.

5. The audience __________ the rock band were mainly young people.

A. watched

B. watching

C. looked

D. looking

6. I don’t know which website is useful _________ getting access to me.

A. of

B. with

C. from

D. for

7. It is said that UFOs are no longer just human being’s_____________ .

A. cooperation

B. imagination

C. creation

D. question

8. She ___________ to the cinema with her husband last year, but she doesn’t go with him now.

A. used to go

B. often goes to

C. usually goes

D. sometimes goes

9. Our school is going to __________ its one-hundredth anniversary.

A. perform

B. organize

C. celebrate

D. make

10. What would you do if you __________a hero in history?

A. met

B. would meet

C. can meet

D. meet

11.As John was ill, his mother_____________ him

A. looked up

B. looked after

C. looked over

D. looked for

12. We’re spending too much money on clothes. We should be more ____________.

A. economic

B. economically

C. safe

D. economical

3. All the competitors take part in the games in the spirit of___________ .

A. sportsman

B. sportsmanship

C. solidarity

D. athletes

14. When we are at home, we can wear____________clothes.

A. casual

B. important

C. unimportant

D. formal

IV. Choose the best answer (A, B, C or D) for the following picture or sign.

15. What does this sign mean?

A. You can smoke here.

B. You can’t smoke here.

C. You can buy cigarettes here.

D. You can’t buy cigarettes here.

16. What does this sign say?

A. Stop or park here.

B. No parking.

C. One-way road ahead.

D. Don’t stop or park here.

V. Choose the word (A, B, C or D) that best fits the blank space in the following passage.

POWER UP!

If you went to hospital and there was no electricity, you would be (17) ______. You’d (18) ______feel scared, too! But (19) ______ some of the world’s poorest countries, hospitals often have no power. Doctors sometimes perform operations in the candle light! If they (20) ______ electric lights, these operations would be easier and safer. Power Up Gambia is a charity that provides (21) ______ energy for hospitals (22) ______ health clinics in the Gambia, West Africa. Its most famous supporter is Olivia Wilde, star of the American TV show House. “If I were a superhero, I’d want electrical power in my finger,” Olivia once said. Perhaps supporting Power Up Gambia is the next best thing.

17. A. amazed B. amazing C. amazement D. amazes

18. A. friendly B. probably C. lovely D. lively

19. A. on B. to C. from D. in

20. A. had B. has C. have D. having

21. A. sun B. sunny C. solar D. sunlight

22. A. when B. and C. too D. after

VI. Read the passage, then decide if the statements that follow it are True or False

Japan, an island nation in East Asia, has the total area of about 378,000 square kilometers. In Japan, the climate is rainy and humid with four distinct seasons. It is the world’s ninth most crowded nation with a population of about 128 million. The official language in Japan is Japanese and the dominant religion is Buddhism. The basic unit of currency of Japan is the yen. The largest city in Japan is Tokyo, the national capital. Japan is among the top nations in the world in education with 99% of the population that can read or write.

23. Japan is an offshore island in eastern Asia.

24. There are two seasons in Japan: the rainy season and the dry season.

25. Most of Japanese are Buddhists.

26. Tokyo is the largest city in Japan.

27. What is the passage mainly about? – It is about ______________.

A. Tokyo B. East Asia C. Japanese D. Japan

28. The word “dominant” in bold in line 4 is closest in meaning to the word: ___________.

A. lively B. impressive C. important D. unofficial

VII. Use the correct form of the word given in each sentence

29. Flood is the worst natural ______ that often happens in the central of Viet Nam. (disastrous)

30. We find the English Speaking Contest ________. (interest)

31. He is one of the most _______ in this campaign. (activity)

32. If Peter keeps acting _______, we will stay away from him. (polite)

33. You can't make a trip to space without good ________________condition. (physic)

34. My parents are ________________with my good academic results. (satisfy)

VIII. Put the words in the correct order to make meaningful sentences.

35. that cause / People need to / our environment / and damage to / limit the activities / pollution / . //

36. to others / for you / many occasions / your feelings / There are / to express / . //

IX. Rewrite each of the following sentences in another way so that it means almost the same as the sentence printed before it

37. They spent 45 minutes doing their test.

It took ……………………………....…..

38. I know that girl’s family very well. She is a good person.

The girl ………………

39. He understands the speech more quickly than she does.

She doesn’t ………………………..

40. The doctor advised me to rest after a hard-working week.

The doctor suggested ………….…….

Đáp án:

1C 7B 13B 19D 25.T

2D 8A 14A 20 26. T

3D 9C 15 21C 27D

4B 10A 16 22B 28C

5B 11B 17A 23.T

6D 12D 18B 24. F

29. Disasters

30. interesting

31. activists

32. impolitely

33. physical

34. satisfied

35. People need to limit the activities that cause pollution and damage to our environment.

36. There are many occasions for you to express your feelings to others

37. It took them 45 minutes to do their test

38. he girl whose family I know well is a good person

39. She doesn’t understand the speech as quickly as he does

40. The doctor suggested I should rest after a hard-working week

Danh sách đề thi thử lớp 10 môn tiếng Anh Hà Nội

Đề thi thử lớp 10 bộ môn tiếng Anh tại Hà Nội

Bên cạnh TPHCM, Hà Nội cũng thường xuyên có những bộ đề tiếng Anh hay được rất nhiều học sinh sinh viên yêu thích. Dưới đây là 2 bộ đề thi thử lớp 10 môn tiếng Anh tại Hà Nội năm nay.

Đề thi thử lớp 10 môn tiếng Anh Hà Nội - Đề số 1:

I. MULTIPLE CHOICE (8.0 points)

Mark the letter A, B, c, or D to indicate the word whose underlined part is pronounced differently from that of the rest in each of the following questions.

1. A. volcano

B. locate

C. oversleep

D. icon

2. A. mushroom

B. sculpture

C. fabulous

D. butter

Mark the letter A, B, c, or D to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions.

3. A. surface

B. remind

C. wander

D. spacecraft

4. A. benefit

B. commercial

C. encourage

D. embroider

Mark the letter A, B, c, or D to indicate the underlined part that needs correction in each of the following questions.

5. You need your shoes to repair, don't you?

A. You

B. your

C. to repair

D. don't

6. I borrowed some milk from a neighbor of US as we didn't have enough for breakfast.

A. some

B. from

C. of

D. have enough

7. When they lived in Jakarta, they used to eating, Indonesian food.

A. When

B. lived

C. they

D. eating,

Mark the letter A, B, c, or D to indSicate the correct answer to each of the following questions.

8. _______ extended family include several generations living together in the same house.

A. A

B. An

C. The

D. Ø

9. The crowd at the basketball game were wild_______excitement.

A. for

B. like

C. in

D. with

10. I've tried those tablets and they are not_______in helping me stop coughing.

A. effective

B. successful

C. profitable

D. helpful

11. Which is_______, Mount Everest or K2 in the Himalaya?

A. higher

B. the higher

C. highest

D. the highest

12. He couldn't reach the goal, _______surprised me.

A. who

B. whom

C. which

D. that

13. The school_______all the students to take an interest in arts.

A. noticed

B. encouraged

C. supposed

D. managed

14. I like sitting on the beach watching the_______in the evenings.

A. sunshine

B. sunrise

C. sunlight

D. sunset

15. There is_______water in the well but not enough for everyone in the village.

A. few

B. a few

C. little

D. a little

16. I bought these magazines_______have something to read on the trip.

A. for

B. so that

C. so as t

D. in order

Mark the letter A, B, c, or D to indicate the most suitable response to complete each of the following exchanges.

17. Jim: “What about collecting used paper, bottles and plastic bags every day?’"

Ha and Mai: “_______”

A. Because they can pollute the environment.

B. How come? Who can do that?

C. That's a very good idea. Let's do that.

D. What about this weekend?

18. Phuong: “I'm taking my TOEFL test tomorrow.”

Daisy: “_______”

A. Good fortune.

B. Good luck.

C. Good outcome.

D. Good success.

Mark the letter A, B, c, or D to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

19. Don't worry, you can count on me. I’ll try my best to help you.

A. look after

B. live on

C. rely on

D. stand for

20. We had a discussion in class today about requiring students to wear, school uniforms.

A. ban

B. arrangement

C. reduction

D. debate

Mark the letter A, B, c, or D to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

21. A small fish needs camouflage to hide itself so that its enemies cannot find it.

A. cover

B. beautify

C. show

D. locate

22. Solar energy doesn't cause pollution, but it is not cheap.

A. expensive

B. effective

C. commercial

D. possible

Read the following passage and mark the letter A, B, c, or D to indicate the correct word that best fits each of the numbered blanks.

It is estimated that about three billion people use the Internet computer network around the world. Most people use the Internet to (23) _______information or for entertainment. A new study, however, shows US that almost 10% of Internet users are using it SO often that it is seriously harming their lives. The study (24) _______that these people may find it difficult to stop using the Internet because they have become addicted. Someone who is addicted finds it extremely difficult to stop (25) _______activity. According to a psychologist in the field. 30% of Internet users claim that they use the Internet to escape from (26) _______or emotions. The study also shows that having a chat or discussion with strangers on the Internet is one of the most (27) _______activities.

23. A. take

B. get

C. make

D. catch

24.A. says

B. speaks

C. converses

D. tells

25. A. the

B. a

C. an

D. Ø

26. A. trouble

B. nuisance

C. dangers

D. problems

27. A. liking

B. desired

C. addictive

D. hunted

Read the following passage and mark the letter A, B, c, or D to indicate the correct answer to each of the questions.

One of the biggest trends in television in recent years has been the rise of “Reality TV”. These shows, in which ordinary people are placed in unusual situations and then filmed without a script, have become some of the highest rating shows on television. Early programs of this genre, including Big Brother (from the Netherlands) and Survivor (from the United States), have led to dozens of copycat programs in many different countries. A common element to many of these programs is that a number of contestants are placed in a closed environment in which they are filmed 24 hours a day, and every week contestants are thrown off the show. What is it about these shows that makes them so popular? Perhaps it is because viewers enjoy watching ordinary people with real emotions being placed in extraordinary, situations. Or perhaps it is that people are really voyeurs - they enjoy being a spy, looking secretly into other people’s lives.

28. In recent years, "Reality TV has become more and more_______.

A. interesting

B. unusual

C. popular

D. enjoyable

29. The underlined word ‘‘which” in the passage refers to_______.

A. a common element

B. a closed environment

C. every week

D. the show

30. We can see that Big Brother is_______.

A. from the Netherlands

B. from the United States

C. a copycat program

D. shown in many different countries

31. What is true about “Reality TV”?

A. They are made by ordinary people.

B. They create many copycat programs.

C. They describe people’s lives.

D. They are filmed without a script.

32. We can infer from the passage that_______.

A. “Reality TV” used to be more trendy

B. “Reality TV" is becoming more and more competitive

C. viewers enjoy watching something real but unusual

D. viewers can become spies to look into other people’s lives

II. WRITING (2.0 points)

Mark the letter A, B, c, or D to indicate the sentence that is closest in meanin, to each of the following questions.

33. “I will help you,” Bob said to me.

A. Bob told me he would help me.

B. Bob asked me to help him.

C. Bob said that he would help you.

D. Bob warned me that he would help her.

34. They had decorated the tree with colored balls.

A. Colored balls had been decorated under the tree.

B. The tree had been decorated with colored balls.

C. They had decorated colored balls and the tree.

D. With colored balls the tree had looked beautiful.

35. I don’t want to hear you complaining any more.

A. I’ve had enough of your complaining.

B. I wish to hear you complaining more and more.

C. Why don’t you complain more?

D. I’m too busy to listen to your complaining.

36. I didn't arrive in time to see her.

A. I was early enough but I didn't see her.

B. She was late so I couldn’t see her.

C. I wasn't early enough to see her.

D. I am so late that I can't see her.

Finish the second sentence so that it has a similar meaning to the first one, beginning with the given words.

37. The mother made the little girl go to bed in time.

The little girl _________.

38. She can’t go to school today because she is ill.

If she _________.

39. My sister began to learn English when she was six years old.

My sister has _________.

40. The car was so expensive that my dad didn't buy it.

The car was too _________.

Đáp án

I. MULTIPLE CHOICE (8.0 points)

1.D 2.C 3.B 4.A 5.C

6. C 7. D 8.B 9.D 10.A

11.A 12.C 13.B 14. D 15.D

16. C17.C 18.B 19.C 20.D

21.C 22. A 23.B 24.A 25.C

26.D 27.C 28.C 29.B 30. A

31.D 32.C

II. WRITING (2.0 points)

33. A 34. B 35.A 36. C

37. The little girl was made to go to bed in time by her mother.

38. If she were/ was not ill, she could go to school today,

39. My sister has been learning English since she was six years old./ My sister has learned English since she was six years old.

40. The car was too expensive for my dad to buy.

Đề thi thử lớp 10 môn tiếng Anh Hà Nội - Đề số 2

Ôn tập thi vào 10 môn tiếng Anh với danh sách bộ đề thi thử có đáp án

I. MULTIPLE CHOICE (8.0 points)

Mark the letter A, B, C, or D to indicate the word whose underlined part is pronounced differently front that of the rest in each of the following questions.

1. A. attach

B. charity

C. technique

D. exchange

2. A. socialise

B. recognise

C. devise

D. promise

Mark the letter A, B, C, or D to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions.

3. A. nomad

B. adore

C. aware

D. oblige

4. A. profession

B. carnival

C. official

D. external

Mark the letter A, B, C, or D to indicate the underlined part that needs correction in each of the following questions.

5. I still have to finish my project, what keeps me very busy.

A. still

B. finish

C. what

D. very busy

6. The more healthy he is, the most easy his life becomes.

A. The more

B. is

C. most easy

D. becomes

7. Despite its smaller size, the Indian Ocean is as deep the Atlantic Ocean.

A. Despite

B. smaller size

C. the

D. as deep

Mark the letter A, B, c, or D to indicate the correct answer to each of the following questions.

8. - “Do you think he will send you a card?”

- “If he..............on holiday, he will.”

A. is going

B. went

C. will go

D.goes

9. Oh dear, there’s a leak in my water pipe; I’ll have to call the...............

A. builder

B. electrician

C. carpenter

D. plumber

10. You can..............my surprise when I heard the news.

A. see

B. believe

C. think

D. imagine

11. They made themselves understood by using..............language.

A. hand

B. sign

C. finger

D. acting

12. Trains stop here in order to..............passengers only.

A. pick up

B. get off

C. get on

D. pull in

13. The telephone is said to..............by Alexander G. Bell.

A. have invented

B. be inventing

C. have been invented

D. being invented

14. She turned up at the par y dressed in the..............style.

A. final

B. latest

C. last

D. actual

15. ..............- “Are you leaving?”

- “Yes, but I wish I..............to go.”

A. don’t have

B. won’t want

C. mayn’t have

D. didn’t have

16. I was angry with her...............

A. but it didn’t matter

B. so she didn’t go away

C. because she was rude to me

D. and she is rude to me

Mark the letter A, B, c, or D to indicate the most suitable response to complete each of the following exchanges.

17. - “Could you do me a favour, please?”

- “..............”

A. Sure. No problem.

B. Do you really need help?

C. No, thank you.

D. Yes. and when’s that?

18. - “What’s your new address?”

- “..............”

A. It’s the old one.

B. Go straight on.

C. Flat 42B. 225 Addison Road.

D. What do you want to know?

Mark the letter A, B, c, or D to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

19. Many language learners do not try to learn all new words they come across.

A. study

B. like

C. meet

D.understand

20. Electric cars are better for the environment. In addition, they can save money on petrol.

A. In conclusion

B. For example

C. Nevertheless

D. Furthermore

Mark the letter A, B, c, or D to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

21. The tendency to develop cancer, even in high-risk individuals, can be decreased by increasing the amount of fruit and vegetables in the diet.

A. consuming

B. growing

C. lessening

D. stopping

22. With butterflies in my stomach, he waited for his job interview.

A. nervously

B. patiently

C. happily

D. courageously

Read the following passage and mark the letter A, B, c, or D to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks.

Birds are fascinating to many people, and bird watching is a popular hobby. The best time to watch birds is in the early morning, (23) ............birds are usually very active at that time of day. The observer must keep still and quiet in order not to (24) ............the birds away. If you live in a part of the world where migratory birds spend their breeding season, then you will have the (25) ............to see nest-building activity. Over the ages, different species of birds have evolved with different types of nest-building skills. It makes an interesting study to (26) the different types of nests built by birds and to watch them as they build their nests. After the breeding season is over and the babies have left the nest, it is time for the birds to head for (27) ............parts of the world to spend the winter months. Birds navigate to their winter feeding grounds, using the stars or the sun as their guide.

23. A.so B. because C. though D.but

24. A. upset B. throw C. frighten D. worry

25. A. time B. prospect C. occasion D. opportunity

26. A. look at B. take after C. care for D. see off

27. A. warmer B. cooler C. hotter D. colder

Read the following passage and mark the letter A, B, c, or D to indicate the correct answer to each of the questions.

Music is a very important part of our lives. Music is for dancing, drinking, loving and communicating. Some songs remind US of our childhood or youth. Others remind US of the people we love. Many important occasions, like weddings and funerals have, special musiC.

Every’ nation has a national song like the American “The Star-Spangled Banner”. In the U.S., high schools and colleges have school songs, too.

Music is a part of the history of America. It expresses the problems and feelings of its people. As the years pass, the music grows and changes. Modem science has also changed music. Inventions like records, radio, movies, electric instruments, tape recorders and videos have changed the way we play and listen to musiC. They have helped to make music an important form of international communication.

American music, from the earliest folk songs to modern “pop”,, is known around the world. Music is one of America’s most important exports. It brings people together. Even when people cannot understand the same language, they can share the same musiC. Many people learn and practise English by singing songs. Understanding American music can help you understand American people, their history and culture.

28. What is true about “The Star-Spangled Banner”?

A. It is played in weddings.

B. It is the U.S. national song.

C. It is liked by every nation.

D. It is one of American school songs.

29. According to the passage, music is changed thanks to the invention of the following EXCEPT.............

A. international communication

B. electric instruments

C. tape recorders

D. radio and movies

30. What is the earliest form of music in America?

A. school music

B. national music

C. pop music

D. folk music

31. Which of the following is NOT true, according to the passage?

A. Every nation has a national song.

B. Music expresses American people’s feelings.

C. People in the world share the same music.

D. We can practise English by singing songs.

32. What can be the best title for this passage?

A. An Introduction to American Music

B. The Development of American Music

C. The History of American Music

D. The Future of American Music

II. WRITING (2.0 points)

Finish the second sentence so that it has a similar meaning to the first one, beginning with the given words.

33. I advise you to be more truthful in future.

If I ...........................................................................

34. “Let’s have a picnic next Sunday,” Maria said.

Maria suggested .........................................................

35. People believe that the wanted man is living in New York

The wanted man ...........................................................

36. We didn’t have enough money to buy the picture.

The picture was too ..............................................................

Mark the letter A, B, c, or D to indicate the sentence that is closest in meaning to each of the following questions.

37. Claudia didn’t have an umbrella, so she got wet.

A. If Claudia had an umbrella, she wouldn’t get wet.

B. Claudia didn’t get wet because she had an umbrella.

C. If Claudia had had an umbrella, she wouldn’t have got wet.

D. If Claudia has an umbrella, she won’t get wet.

38. What an excellent job she did!

A. She didn’t do the job well.

B. What is an excellent job?

C. What kinds of job did she do?

D. She did a very good job.

39. “I would study Japanese if I were you,” my friend said.

A. My friend said that she was studying Japanese.

B. My friend advised me to study Japanese.

C. I told my friend she should study Japanese.

D. My friend said that she wanted to study Japanese.

40.I don’t really want to visit the art gallery.

A. I’d rather not visit the art gallery.

B. The art gallery is too far for me to visit.

C. If I were you, I wouldn’t visit the art gallery.

D. I am not allowed to visit the art gallery.

Đáp án

  1. MULTIPLE CHOICE (8.0 points)

1C 9D 17A 25 D

2D 10D 18C 26A

3A 11B 19C 27A

4B 12A 20D 28B

5C 13C 21C 29A

6C 14B 22B 30D

7D 15D 23B 31C

8D 16C 24C 32A

II. WRITING (2.0 points)

33. If I were you. I would be more truthful in future.

34. Maria suggested having a picnic the next/ following Sunday/Maria suggested (that) they should have a picnic the next/following Sunday.

35. The wanted man is believed to be living in New York.

36. The picture was too expensive for us to buy.

37.C 38. D 39. B 40. A

Tổng hợp đề thi thử lớp 10 môn tiếng Anh có đáp án cực hay và chi tiết khác

Các đề thi thử lớp 10 môn Tiếng Anh cực hay khác

Đề số 1

I - Choose the word whose underlined part is pronounced differently from the others. (0,2)

1. A. passed B. watched C. played D. washed

2. A. proud B. about C. around D. would

3. A. market B. depart C. card D. scare

4. A. entrance B. paddy C. bamboo D. banyan

5. A. problem B. love C. box D. hobby

II - Choose the best answer from the four options given (marked A, B, C, or D) to complete each sentence. (0,2)

6. My house _________in 1986.

A. is built

B. was building

C. was built

D. has been built

7. The doctor _________me not to stay up too late at night.

A. advised

B. suggested

C. insisted

D. forced

8. Tomorrow we'll go to Noi Bai Airport to meet Maryam, _________comes from Malaysia.

A. who

B. whom

C. whose

D. that

9. His house looks very large and beautiful. It is _________house.

A. a seven-room

B. a seven-rooms

C. seven room

D. seven rooms

10. If you get up early, you _________late.

A. weren't

B. wouldn't be

C. aren't

D. won't be

11. It's very hot today. I wish I _________on the beach now.

A. am

B. was

C. were

D. had been

12. When he lived in the city, he _________to the theater twice a week.

A. uses to go

B. has gone

C. used to go

D. was going

13. My father asked us _________too much time playing computer games.

A. not to spending

B. did not spend

C. not to spend

D. to not spent

14. Hoai can not remember the name of the restaurant _________she ate her favorite roasted duck.

A. which

B. whose

C. whom

D. where

15. If I were a flower, I _________a sunflower.

A. was

B. were

C. will be

D. would be

16. Nobody went to the party, _________?

A. does he

B. do they

C. didn’t they

D. did they

17. It is nearly 3 months _________he visited his parents.

A. while

B. during

C. since

D. when

18. _________population is another unpleasant result we have to solve.

A. Increased

B. Increasing

C. The increase

D. To increase

19. If we _________enough time, we’ll study this exercise more carefully.

A. will have

B. have

C. had

D. would have

20. What would you do, if you _________a UFO?

A. see

B. saw

C. would see

D. had seen

III - Identify the underlined word/ phrase (A or B, C, D) that needs correcting to become an exact one. (0,2)

21. The (A) picture was (B) painting by (C) Michael last year (D).

22. There’s (A) the woman (B) who she (C) sold me (D) the handbag.

23. Mr. Smith (A) is going to buy (B) a new Japanese (C) car, doesn’t he (D)?

24. I met (A) a lot of interesting (B) people while (C) I was studying at (D) Ho Chi Minh City.

25. If (A) I were you (B), I didn’t (C) buy that expensive (D) car.

IV - Read the following passage, then choose the correct answer to questions 26 - 30. (0,2)

I went to Australia on a student program last year and I like to (26)_______you about it. I was very (27)_______when I knew I was going to Australia because I had never been there before. I didn’t think about the problems of speaking English (28)_______I met my host family. At first I couldn’t communicate with them because my English was so bad. All the five years I had been learning English wasn’t much used at all (29)_______we didn’t have real practice at school. Even though my grammar was good, my pronunciation wasn’t. My problem is (30)_______ ‘l’ and ‘r’. For example, Australian people often asked “What do you eat in Vietnam?” I wanted to tell them that we eat rice, but they didn’t understand when I said “We eat lice”…

26. A. say B. tell C. talk D. speak

27. A. exciting B. excites C. excited D. excite

28. A. after B. until C. when D. while

29. A. although B. even C. because D. so

30. A. pronouncing B. speaking C. reading D. telling

V. Complete the second sentence so that it has a similar meaning to the first one. (0,4)

31. People say that they bought this shop last year.

It ___________________________________________.

They are______________________________________________.

32. "How much do you think it will cost?" he said to me.

He asked me_______________________________________________.

33. Mr.Brown's team has lost the game. He looks very sad.

Mr. Brown whose___________________________________.

34. Do you know the man who sat next to me at Nam’s birthday party last night

You know______________________________________________.

35. It takes Minh 2 hours to do his homework every day.

Minh spends_________________________________________________.

36. We were late for school because of the heavy rain.

Because it________________________________________________.

37. My mother used to make us clean the house.

We used________________________________________________.

38. "I'm working in a restaurant, and don't care much for it."she said

She said_________________________________________.

39. It’s two years since I last spoke to her.

I ________________________________________________.

40. Going swimming in the river in the summer is interesting.

It_______________________________________________.

Đáp án:

I)

1. C. played

2. D. would

3. D. scare

4. A. entrance

5. B. love

II)

6. C. was built

7. A. advised

8. A. who

9. A. a seven-room

10. D. won't be

11. C. were

12. C. used to go

13. C. not to spend

14. D. where

15. D. would be

16. D. did they

17. C. since

18. A. Increased

19. B. have

20. B. saw

III)

21. was painting (was painted)

22. she . (NOT she)

23. doesn’t he? (isn’t he)

24. at (in)

25. didn’t (wouldn’t)

IV)

26. B. tell

27. A. exciting

28. B. until

29. C. because

30. A. pronouncing

IV)

31. - It is said that they bought this shop last year. / - They are said to have bought this shop last year.

32. - He asked me how much I thought it would cost.

33. - Mr. Brown whose team has lost the game looks very sad.

34. - You know the man who sat next to me at Nam’s birthday party last night, don’t you?

35. - Minh spends 2 hours doing his homework every day.

36. - Because it rained heavily, we were late for school.

37. - We used to be made to clean the house by my mother.

38. - She said that she was working in a restaurant and didn’t care much for it.

39. - I haven’t spoken to her for two years.

40. - It is interesting to go swimming in the river in the summer.

Đề số 2

I - Choose the word whose underlined part is pronounced differently from the others. (0,2)

1. A. information B. informative C. forward D. formal

2. A. shout B. through C. mountain D. household

3. A. teenager B. message C. village D. advantage

4. A. control B. folk C. remote D. documentary

5. A. access B. website C. violent D. internet

II - Choose the best answer from the four options given (marked A, B, C, or D) to complete each sentence. (0,2)

6. They _________Ho Chi Minh City last summer.

A. visit B. will visit C. have visit D. visited

7. He asked me if I _________to school by bicycle every day.

A. am going B. go C. was going D. went

8. _________Friday morning, there is a meeting between 11am and 1 pm.

A. In B. For C. On D. At

9. The article was posted by Jimhello on Tuesday,_________?

A. didn’t it B. wasn’t it C. was it D. did it

10. She was sick yesterday, _________she was absent from school.

A. since B. so C. because D. but

11. You really saw a UFO, _________?

A. aren’t you B. don’t you C. didn’t you D. weren’t you

12. If Mr. John _________rich, he would travel around the world.

A. is B. will be C. was D. were

13. Lan ________the train if she _________in a hurry.

A. will miss/ is not B. misses/ is not C. misses/ is D. will miss/ does not

14. The book _________is on the table belongs to my brother.

A. which B. where C. whose D. who

15. I didn’t go to the party yesterday because _________.

A. I am sick B. I will be sick C. I was sick D. I would be sick

16. _________it was so cold, he went out without an overcoat.

A. Although B. Since C. If D. Because

17. Tom said that he _________in Leeds in England.

A. is living B. has lived C. lived D. were living

18. He asked me_________.

A. what my phone number B. what my phone number were

C. what my phone number was D. what was my phone number

19. Don’t forget to buy me a dictionary,_________?

A. do you B. will you C. shall you D. don’t you

20. The examiner didn’t tell me _________I passed or not.

A. whether B. how C. if D. why

III - Identify the underlined word/ phrase (A or B,C,D) that needs correcting to become an exact one. (0,2)

21. I saw the men, the women (A) and the cattle (B) which (C) went to (D) the field.

22. Look at the two dictionarys (A)and you will see (B) they are the same (C) in some ways (D).

23. There is no water (A) in the house. If there is (B), we could cook (C) dinner (D).

24. She did (A)her test (B) careful (C) last week (D).

25. Would (A) you mind turn on (B) the lights, please? It’s too dark (C) for me to read (D).

IV - Read the following passage, then choose the correct answer to questions 26 - 30. (0,2)

Today, computer companies sell many different programs for computers. First, there are programs for doing math problems. (26)_________, there are programs for scientific studies. Third, some programs are like fancy typewriters. They are often used by writers and business people. Other (27)_________are made for courses in schools and universities. And finally, there are programs for fun. They include word games and puzzles for children and adults.

There are many wonderful new computer programs, but there are other reasons to like (28)_________. Some people like the way computers hum and sing when they (29)_________. It is a happy sound, like the sounds of toy and childhood. Computers also have lights and pretty pictures. And computers even seem to have personalities. That may sound strange, but computers seem to have feelings. Sometimes they seem happy, sometimes they seem angry. It is easy (30)_________they are like people.

26. A. Two B. Second C. Twice D. Double

27. A. programs B. people C. students D. typewriters

28. A. programs B. reasons C. games D. computers

29. A. work B. have worked C. are working D. worked

30. A. to think B. thinking C. for thinking D. that thought

V - Complete the second sentence so that it has a similar meaning to the first one. (0,4)

31. Can you use this computer?

- You can________________________________________?

32. I can’t remember the answers to these questions.

-I wish__________________________________________________ .

33. “I must go to Ha Noi tomorrow.” said Nam.

- Nam said________________________________________________ .

34. Nga spends 4 hours a day practicing English with her friends.

- It takes_______________________________________________ .

35. We take our umbrellas because it is raining heavily.

- It is_____________________________________ .

VI - Complete each of the following sentences, using the words given. (0,4)

36. You / mind / if I / borrow / car / ?

-__________________________________________.

37. Tom / always / going / home / late / so / mother / be/ angry / .

- ________________________________.

38. It / be/ necessary / you/ practice English / every day / .

- ________________________.

39. Compost / can / made / household / garden waste / .

- ______________________________________________.

40. Flight 710 / Chicago / take off / ten / minutes / .

-_______________________________________________________.

Đáp án:

I)

1. A. information

2. B. through

3. A. teenager

4. D. documentary

5. C. violent

II)

6. D. visited

7. D. went

8. C. On

9. B. wasn’t it

10. B. so

11. C. didn’t you

12. D. were

13. A. will miss/ is not

14. A. which

15. C. I was sick

16. A. Although

17. C. lived

18. C. what my phone number was

19. B. will you

20. A. whether

III)

21. which (that)

22. dictionarys (dictionaries)

23. there is (there was)

24. careful (carefully)

25. turn on (turning on)

IV)

26. B. Second

27. A. programs

28. D. computers

29. C. are working

30. A. to think

V)

31. - You can use this computer, can’t you?

32. - I wish I could remember the answers to these questions.

33. - Nam said he had to go to Ha Noi the next/following day .

34. - It takes Nga 4 hours a day to practice English with her friends.

35. - It is raining heavily, so we take our umbrellas.

VI)

36. - Do you mind if I borrow your car?/ Would you mind if I borrowed your car?

37. - Tom is always going home late, so his mother is very angry.

38. - It is necessary for you to practice English every day.

39. - Compost can be made from household and garden waste.

40. - The flight 710 to Chicago takes off in ten minutes.

Trên đây là toàn bộ các đề thi thử lớp 10 môn tiếng Anh năm 2024 đã được chúng tôi tổng hợp. Chúng tôi hy vọng rằng với các thông tin trên, bạn đọc sẽ có được kho đề luyện tập hữu ích cho kỳ thi quan trọng sắp tới!

Cùng chuyên mục:

The same nghĩa là gì? Cấu trúc the same và ví dụ minh họa

The same nghĩa là gì? Cấu trúc the same và ví dụ minh họa

The same có nghĩa là giống nhau, là một cụm tính từ dùng để biểu…

Tổng hợp 5 tài liệu ôn thi English lớp 10 đúng chuẩn quốc gia

Tổng hợp 5 tài liệu ôn thi English lớp 10 đúng chuẩn quốc gia

Tài liệu ôn thi English lớp 10 giúp các em rèn luyện và củng cố…

Tổng hợp 5+ tài liệu ôn thi English lớp 11 tốt nhất 2024

Tổng hợp 5+ tài liệu ôn thi English lớp 11 tốt nhất 2024

Các loại tài liệu ôn thi English lớp 11 của nhiều tác giả và nhà…

Top 5 tài liệu ôn thi English lớp 12 cực hay và bổ ích nhất 2024

Top 5 tài liệu ôn thi English lớp 12 cực hay và bổ ích nhất 2024

Các loại tài liệu ôn thi English lớp 12 được tổng hợp, giới thiệu đến…

Tổng hợp 5 tài liệu ôn thi tiếng Anh lớp 3 tốt nhất 2024

Tổng hợp 5 tài liệu ôn thi tiếng Anh lớp 3 tốt nhất 2024

Tài liệu ôn thi tiếng Anh lớp 3 là tài liệu bồi dưỡng kiến thức…

Tổng hợp 5 bộ tài liệu liệu ôn thi tiếng Anh lớp 4 mới nhất

Tổng hợp 5 bộ tài liệu liệu ôn thi tiếng Anh lớp 4 mới nhất

Tài liệu ôn thi tiếng Anh lớp 4 hỗ trợ cho các em học sinh…

Top 5 tài liệu ôn thi tiếng Anh lớp 5 dành cho học sinh khá giỏi

Top 5 tài liệu ôn thi tiếng Anh lớp 5 dành cho học sinh khá giỏi

Lựa chọn tài liệu ôn thi tiếng Anh lớp 5 để các em học sinh…

Top 5 tài liệu ngữ pháp tiếng Anh cơ bản cho người mất gốc

Top 5 tài liệu ngữ pháp tiếng Anh cơ bản cho người mất gốc

Tài liệu ngữ pháp tiếng Anh cơ bản được biên soạn dành cho người học…

Link xoilac 1 anstad.com, Link xoilac 2 sosmap.net, Link xoilac 3 cultureandyouth.org, Link xoilac 4 xoilac1.site, Link xoilac 5 phongkhamago.com, Link xoilac 6 myphamtocso1.com, Link xoilac 7 greenparkhadong.com
Top